0

Urban badet hos familien Lillehjem

11.07.2023

I et flott gammelt hus på trivelige Kråkerøy rett utenfor Fredrikstad, bor Martin og Kristine Lillehjem. Da de kjøpte sitt drømmehus for tre år siden, var planen å pusse opp badet med en gang. Det var det eneste rommet som sårt trengte en fornying. En heftig budrunde stoppet imidlertid baderomsdrømmen den gangen, men nå kan de glede seg over å ha fått et flott, nytt og urbant bad som står i stil med resten av boligen - og som har plass til familien på fem.

Martin og Kristine har akkurat rundet 30 år begge to. De har tre barn, et på seks og tvillinger på tre – og travle dager. Og heldigvis, også et nytt bad. Etter å ha levd med det gamle i tre år, fikk de mulighet til å vaske støv av de tidligere planene.

Det gamle badet

Huset de bor i er fra 1900. Gjennom årene har det blitt bygd på og pusset opp flere ganger, men badet har stort sett forblitt urørt. Det var derfor slitt og medtatt etter mange års bruk. Vaskemaskin og dusjkabinett tok unødvendig mye plass på grunn av rør og sluk som var ugunstig plassert. Veggene manglet isolasjon og gulvene hadde ikke varme. En gammel panelovn gjorde riktignok så godt den kunne, men var til liten hjelp. Ikke vanskelig å forestille seg at baderomsfornying var etterlengtet, er det vel?

og det nye....

Da familien Lillehjem skulle ha nytt bad, var det viktig for dem å finne rette folk til oppdraget. Etter noen sonderinger og prisforespørsler, valgte de Storm Elektro som prosjektansvarlig, med Borge Rør som tett samarbeidspartner. De kikket på mange kataloger og produkter, og var opptatt av at badet skulle harmonere med resten av huset. Hos Vikingbad fant de mye de likte. 

Komplett baderomspakke med urban stil 

Likevel var det først etter tips fra Borge Rør, at de kom over de ferdige baderomspakkene. Og derfra var valget enkelt. De falt raskt for baderommet Urban. Et bad med en stil som, slik Martin beskriver det, «gir oss følelsen av ro, renhet og luksus». De har stor sans for betonglooken, og de store flisene, som de har blitt veldige glade i. Badet har sorte detaljer som stemmer med detaljer som er brukt i resten av huset. Kranenes myke former står godt sammen med bolleservanten og det runde speilet. Helhet, ganske enkelt.


Dusjen har fått dører som enkelt kan slås inn for å frigjøre mer gulvplass når den ikke er i bruk, og vaskemaskinen er plassert i et nytt hjørne som følge av at de rev og flyttet en vegg. Det nye badet er med sine 6,6 m², mye mer effektivt og bedre utnyttet enn det gamle på 4,4 m².  

Et baderomsprosjekt med overraskelser

Det gamle badet måtte rives til grunnen før gjenoppbyggingen kunne starte. Og Martin, som skulle stå for rivejobben, innrømmer at selv om han var forberedt på at det ville bli litt jobb, kom det noen overraskelser. Som rester av den gamle utedoen og et rørsystem som måtte fornyes. Derfor ble jobben større enn de hadde tenkt. Heldigvis hadde de god dialog med prosjektleder og med VVS-firmaet om hva som måtte gjøres underveis, slik at prosjektet likevel hadde god framdrift. Den dagen det var klart for å bygge det nye badet, kunne Martin og Kristine endelig slappe av og overlate resten til andre. Hele prosessen tok fem, seks uker. De begynte å rive i slutten av mai, og badet sto klart i juli. 

En leverandør å forholde seg til – det er gull!

Det å ha hatt én prosjektansvarlig med én kontaktperson har, ifølge Martin, vært gull verdt. Akkurat som det har vært gull med én baderomspakke, ferdig levert og montert, med ting som passer sammen. Flere aktører* har vært involvert underveis, men det er Storm Elektro som har holdt i alle trådene. Det har bidratt til at de har følt seg trygge og fått god informasjon underveis. 

Gode råd til andre som vurderer nytt bad i gammelt hus

Skal du i gang med å bygge nytt bad i eksisterende bolig, er det viktig å planlegge hvordan hverdagen skal fungere uten bad, for den kan bli krevende. For Martin og Kristine, var Kristines familie som bodde rett i nærheten, til stor hjelp. De fikk bo hos dem mens prosjektet pågikk. De har også erfart at det dukker opp uforutsette ting i gamle hus. Et annet god råd er derfor å ta høyde for akkurat det, både i budsjettet og når det gjelder tidsbruk. Undersøk grundig det du kan på forhånd.  Og vil du ha det enkelt, så velg én leverandør - og en ferdig baderomspakke, så klart!

Hos familien Lillehjem har badet gått fra å være et rom de irriterte seg over, til å bli et rom hvor de ønsker å være.

 

*Storm Elektro har, i tillegg til Borge Rør, samarbeidet med Roar Kristoffersen på flis/mur og byggmester Rolf Andreassen.

Produkter som passer til stilen: