Pusse opp badet selv?

Når du skal bygge eller pusse opp et bad bør du kjenne dine evner og begrensninger.

FOTO: CATHRINE DOREEN ISAKSEN

Det er mange ting du helt sikkert kan gjøre selv, og noen oppgaver du muligens kan gjøre. Og så er det noen jobber vi rørleggere anbefaler deg å la være - uansett hvor “handy” du er.  Hvis du er av den nevenyttige typen kan det selvsagt være fristende å legge ned litt egeninnsats i oppussingen av badet. Så lenge du vet hva du driver med kan det  lære penger å spare, men i motsatt fall kan det bli dyrt!

 

Derfor har VB bloggen laget en oversikt over arbeid du kan gjøre selv. I tillegg får du noen råd om når - og hvorfor - du bør belage deg på profesjonell hjelp. Start med en egenvurdering. Før du går løs på badet bør du gjøre en grundig vurdering. Av deg selv! Vær ærlig og erkjenn eventuelle egne  begrensinger. Satser du på hjelp fra bekjente eller familiemedlemmer? Vurder dem på samme måte. Tenk over hva du vil få igjen for å gjøre våtromsarbeid på egenhånd. Vit at det er risiko og konsekvenser med å pusse opp badet ditt selv. Du må være klar over at det arbeidet du gjør selv ikke gir deg eller en fremtidig kjøper noen garantier, godkjent dokumentasjon eller reklamasjonsrett. Altså ingen av de tingene du får når fagfolk gjør jobben for deg. 

 

Rådfør deg med en rørlegger. Det er ofte slik at håndverkere ikke ønsker å fortsette arbeid som er påbegynt av ufaglærte. Det er naturlig, med tanke på garantier som skal gis på arbeid som er gjort og produkter som er brukt. Derfor: Hvis du har tenkt til å sette bort jobben på et senere tidspunkt, kan det være lurt å rådføre seg med en rørlegger før du begynner arbeidet. Dette kan du antageligvis gjøre selv på badet. Oppgavene vi lister under her er typiske jobber mange utfører selv, og hvor det kan være noen arbeidstimer å spare. De innebærer heller ingen store risikomomenter. Selvsagt  under forutsetning av at du har vurdert deg selv som egnet gjennom egenvurderingen. Hvis ikke, så kan jo egentlig det meste bli risikabelt! Men før du begynner må du vite at du har mulighet til å stenge vannet til kun badet, og eventuelt plugge vannrør. Husk også på at en elektriker må koble fra  strømmen på badet hvis det trengs. 

Dette bør du huske på når du skal pusse opp! 

Når du skal pusse opp er det  viktig å kjenne til hva som er lov, og hva du ikke kan gjøre.

GJØRE SELV:

- Rive ned det gamle badet
- Pigge opp gammelt gulv
- Gipse og male tak
- Sette inn og male dører

FOR FAGFOLK:

- Membranarbeider
- Støpe gulv med varmekabler
- Legge vanntette sjikt
- Rørarbeid som blir skjult
- Skjøte rør
- VVS-arbeider
- Krevende flisearbeid
- Alle elektriske arbeid
- Arbeid knyttet til sluk

 

KILDE: blogg.vb.no

 

LYKKE TIL!

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.